Tren Kazası Tazminat Davası
Taşımacılık hukuku statüsü çerçevesinde bilgilendirme yapmakta fayda var; demir yollarında meydana gelen kazalar her ne kadar farklı gibi görünse de kara yollarında meydana gelen kazalar ile benzer hukuki statüye sahiptir.
TCDD eli ile yürütülen ve devletin tekelinde yer alan demiryolu taşımacılığında oluşabilecek maddi hasarlı veya ölümlü tren kazalarında TCDD, ’Özel hukuk hükümlerine bağlı olan kuruluş ve bir tacir sıfatıyla sorumlu’’ dur.
Ölümlü Tren Kazası Tazminatı
Ölümlü tren kazalarında, TCDD’nin ve devletin seyahat edenlere karşı sorumluluğu vardır. 6102 sayılı TTK’nin 914. Maddesi, demir yolu kazalarında devletin sorumluluğunu belirtmiştir. Ölümlü tren kazası tazminatı hakkında ise ‘’ Taşıyıcı, yolcuların kazaya uğramalarından doğacak zararı tazmin eder’’ ibaresi yer almaktadır. Yani, kaza sonucunda devlet, kazazedelere veya yakınlarına tazminat ödemek zorundadır.
Yaralanmalı Tren Kazası Tazminatı
Tren kazası sonucunda yaralanan kişi, TCDD tarafından yapılacak olan tren kazası tazminat hesabı başvurusu ile süreçte ilk adımını atmış olur. TCDD, yaralanmalı tren kazası tazminat hesabı yaparken şu hususları dikkat alıyor;
- Kamunun kusur oranı,
- Kişinin fiziksel olarak uğramış olduğu zararlar,
- Engellilik ölçüsü,
- Kişinin yaşı,
- Kaza zamanındaki geliri
Tren Kazası Tazminatı Ne Kadar?
Tren kazası tazminatı ölüm ve yaralanma durumlarında farklılık göstermemektedir. Meydana gelen zarar belli kriterler ışığında konunun uzmanları tarafından hesaplanır. Trafik kazalarında olduğu gibi tren kazalarında da tazminat limitleri her yıl değişmektedir. Ödenecek üst sınırla ilgili her hangi bir genelge bulunmamaktadır. Trafik kazalarında her yıl üst limit iki ayrı dönem olarak belirlenmektedir. Mesela 2020 yılı için 410 bin lira, 2019 için 390 bin lira, 2018 için 360 bin lira, 2017 için 330 bin lira, 2016 için 310 bin lira, 2015 için 290 bin lira, 2014 için 268 bin lira, 2013 için 250 lira olarak belirlenmiştir. Tren kazası sonucu yararlanan bir kişi aşağıdaki giderleri hesap edip, tren kazası tazminatı talebinde bulunabilecektir.
- Sağlık için yapılmış olan masraflar,
- Fiziksel zararın ölçüsü,
- Kazanma gücünü kaybı,
- Bakıma muhtaç hale gelmesinden dolayı ömrünün sonuna kadar alması gerektiği bakım hizmet bedeli
Şunu da belirtelim; yaralanmalı tren kazası görevli mahkeme, aslında bu konu en çok tartışmaya açık konulardan bir tanesidir. Son olarak ülke gündemine oturan Çorlu tren kazası sonrası açılan bir çok dava ret edilmiştir. Mevzuata ve olaya bakıldığında zararın meydana geldiği yerdeki ya da zarar gören kişinin ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Ancak karşınızda bir devlet kurumu olduğu için dava açılmadan önce uygulanacak bir prosedür vardır.
-
Tren Kazalarında Tazminat Nasıl Alınır?
Tren kazası tazminat davası açabilmek için demir yolu kazasında yaralanma veya ölüm var ise maddi tazminat talep edilebilir. Kazada ölüm meydana geldiyse tren kazası sonucunda vefat eden kişinin yakınları tazminat talebinde bulunabilir. Yaralanma sonucunda ise kişi sadece kendisi tazminat alır. Bilet ile yolculuk gerçekleştiren yolcuların tazminatı ‘’Dahili Sigorta Fonu’’ tarafından karşılanır. Bu tutar hır yıl enflasyon ve diğer veriler göz önünde bulundurularak artar. Tren kazası görevli mahkeme tarafından analiz edildikten sonra bu miktar dışına da çıkabilmektedir.
Tren kazası tazminatı almak için ilk olarak Devlet Demir Yolları ile iletişime geçmeniz gerekir. Daha sonra tren kazası avukatı, sizin adınıza süreci başarılı bir şekilde yönetecektir.
Tren Kazalarında Manevi Tazminat Davası
Tren kazaları sonucunda bireyler tren kazası manevi tazminat davası açabilir. Tren kazası meydana geldikten sonra vefat eden veya yaralanan kişinin yakınları tarafından bu dava açılabilir. Bu davanın asıl amacı, üzüntü ve matemi az seviyelere indirmeye çalışmaktır.